Screening van reizigers mogelijk in AZ Turnhout en AZ Herentals via mynexuzhealth

Gaat u op reis naar het buitenland en heeft u een Covid-19 PCR test met bijhorend reisattest nodig?

Als u aangesloten bent op mynexuzhealth, kan u hiervoor in AZ Herentals en AZ Turnhout terecht.

Een geldig reisattest krijgt u binnen de 30 uur na afname van de test op covidsafe.be (of in de app Covidsafe) en in mynexuzhealth. Zorg er zeker voor dat u tijdig een afspraak maakt.

De tijdsloten voor Covid-screening zijn beperkt in de ziekenhuizen en kunnen dus snel vol lopen.

Afspraak voor test in de ziekenhuizen enkel via mynexuzhealth
Sinds Europa de beslissing nam om vrij reizen in Europa mogelijk te maken met een coronacertificaat, stonden de telefoons in alle mogelijke vaccinatie-, test- en zorginstellingen roodgloeiend met vragen van reizigers waar ze terecht konden om zich te laten testen.

De ziekenhuizen van Turnhout en Herentals beslisten om hun patiënten en medewerkers hiermee van dienst te zijn door de resterende tijdsloten in de screeningstraten open te stellen voor het testen van reizigers.

Een afspraak maken kan enkel via mynexuzhealth, het online platform waar patiënten ook hun medisch dossier kunnen raadplegen.

Maximum 10 dagen voor uw afspraak in het ziekenhuis, moet u op www.mijngezondheid.be een code aanvragen voor terugbetaling van de PCR-test.

Sinds 28/06 heeft iedereen recht op 2 gratis PCR-testen.

Met die code en uw identiteitskaart gaat u naar het ziekenhuis op de dag van de afspraak. Het labo van de ziekenhuizen garandeert dat u uw resultaat hebt tussen de 12 en 30 uur.

Het reisattest in verschillende talen vindt u automatisch in de app Covidsafe of op www.covidsafe.be.

Absolute voorrang voor onze zieke patiënten

"Ook al zouden we graag iedereen in de regio verder helpen, we blijven op de eerste plaats een ziekenhuis," zo benadrukt Juul Boes, laboratoriumdirecteur van het gezamenlijk labo van de ziekenhuizen van Herentals, Mol en Turnhout.

"Het testen van patiënten met symptomen of die een ingreep bij ons moeten ondergaan, krijgt absolute voorrang. Daarnaast kan ons labo een bepaalde hoeveelheid extra stalen per dag analyseren.

Zo kunnen we de garantie bieden dat iedere reiziger het testresultaat tijdig krijgt. We raden wel iedereen aan om tijdig een afspraak in te boeken, want de beschikbare tijdsloten lopen snel vol."

Laten testen voor Covid-19 is mogelijk in de screeningsstraten van AZ Herentals of AZ Turnhout en is enkel mogelijk vóór vertrek, dus niet als u terugkeert uit een rode zone en u zich verplicht moet laten testen. Daarvoor kunt u terecht bij uw huisarts of in het triagecentrum.

Wie geen recht heeft op een gratis test (2 gratis testen zijn reeds opgebruikt of na weigering van vaccinatie), betaalt 50 euro per test in AZ Turnhout en AZ Herentals).

Meer info en veelgestelde vragen

- www.azturnhout.be
- www.azherentals.be
- www.mynexuzhealth.be (of de app) : voor het boeken van een afspraak voor een Covid-test en hierin verschijnt ook het resultaat van de test.
- www.mijngezondheid.be : voor het aanvragen van de code voor terugbetaling van de PCR-test
- www.covidsafe.be (of de app) : voor het downloaden van uw reisattest

Vergeet tot slot ook niet te controleren wat de geldende maatregelen zijn in uw land van bestemming: www.reopen.europa.eu (of de app).  Foto Nnieuws.